Tuesday, 16 October 2012

KENANGAN TER INDAH ANAK2 BULUS............











waktu , saat dan ketika ini adalah antara hari2 bahagia mama yg allah kurniakan, syukur.......! ini suma anak2 kelahiran dipagi syawal......org buang pregnant mama cats, ada 2 ibu.....org sambut 1 syawal, mama dpt 2 celebration.....dpt baby kucin......! time ni paling meriah....ada dlm 20 ekor kucing kat rumah tu......adik2 n anak2 buah beraya sambil tgk baby2 bulus nih....teruja sgt dia org....ialah....bkn selalu dpt tgk baby2 kucin byk2 sekali camtu......mmm! best tgk budak2 ni mkn ramai2.....tido sepah2....! budak2 ni selamat membesar sampai dewasa.......then!.....ada yg mati sakit....accident......hilang.....dlm ramai2 ni , 2 ekor je tinggal sampai saat ini.......


Thursday, 11 October 2012

BOBO TAK INGAT MAMA KAH?......

bobo ni asal dua beradik.....sekor lagi tak pnjg umur....tinggal bobo, mak dia tak bertanggung-jawab....dtgnya...sudah tentunya, dibuang org dpn rumah n beranak kat sini......kami rawat bobo semampu kami, dia sgt kecil masa tu n masih menyusu,mak dia tak peduli....moga bobo sihat......besar juga bobo akhirnya,  juga pnjg umurnya sampai saat ini, cuma nya bobo tak duduk rumah mama lagi.....adik ita info, pas sebulan mama pegi bobo tak balik rumah.....tapi adik slalu nampak bobo ronda2 kampung, rupanya bobo dah ada rumah baru....hampeh!....tak pe la bobo, walau mama sedih dan rindu , hati mama senang tau bobo selamat n bahagia....sayu sbab bobo yg paling rapat ngan mama dari blum celik mata lagi bila mak dia tinggalkan......ni la gambar bobo yg encem!........







Wednesday, 10 October 2012

TERINGAT SI MERAH......

sebelum mama tulis lebih panjang lagi terlebih dahulu mama wat pengumuman disini bahawa isi kandungan  dlm blog mama ni sedari awal ada lah kisah kenangan lalu mama bersama anak2 bulus ....insyaallah bila balik malaysia nanti akan ada kisah2 terkini , ok la mama melayan kenangan lagi..........................................
si merah mama adopt dari rumah nenek masa dia baby lagi......sgt manja dan arrogant!....dia ada bone default....tulang dada dia terbonjol keluar n tulang blakang dia melengkung kebawah....tgk macam tulang blakang dia patah, tapi dia sihat ceria, mendpt kasih sayang melimpah ruah dari kami.....time ni cuma sarah ada kat umah..sek menengah lagi......dijadikan cerita,  satu pagi........cam biasa mama sapu dpn rumah dgn merah...siap sapu dpn mama sapu blakang umah trus bakar daun kering skali....selesai mama masuk umah mandi......tak lama tu nenek panggil2 mama sambil bawa merah .....mama cam tak leh terima.....merah kena langgar.....baru tadi teman mama sapu, tak bole ckp apa dah, air mata dah bejurai-jurai, merah tak pernah main kat jln selama ni....dan paling hiba, ini lah pertama kali mama tanam kucing, dah tak de sapa kat rumah.....dulu2 tukang tanam kucing  faiz lah, anak sulung mama....r.i.p. merah...kenangan bersama mu tetap abadi di ingatan.........



















Tuesday, 9 October 2012

CECEP OOO CECEP!........


tersebut la kisah ......di jajahan kancong darat.......dihujung kampung....disebuah rumah......pada suatu hari....mama pagi2 dah naik hangin!.....org buang kucing lagi......kali ni , ibu dan anak kecil.....klu ada kucing baru, mama bagi mkn, minum kat luar aje....dlm  dah full house, tak bole!.....biasa mama ckp kat dia ekor tu cam ni.....aku bole bela kamu, bagi mkn, minum tapi duk luar aje.....ada yg paham gak.....kucing ni pegi sek gaknya....ada yg stay, ada yg cari tmpt lain....tapi slalu byk stay.....pasal resepi mama wat special.....nasi lauk ikan.....ikan kembung, sadin, selar,tamban,tongkol n ikan yg mahal2....ikan kerisi tak mau.......semua kembali tenang sehingga satu hari......tgk budak kecik tu lemah semacam......mlm , mak kucing tak peluk anak dia, tak bagi susu......esok pagi tgk sikecik makin lemah.....mengeluh mama.....satu kerja lagi nih!.....suap air pagi, mlm,ptg.....ibunya tak hirau juga.....tak sampai hati, bawa masuk, bagi ubat, suap bubur ikan.......semangat dia kuat, sng rawat dia.....hari kedua, tak nak bersuap, nak mkn sndri....alhamdulillah!....seminggu juga dia sakit, demam yg sgt panas.....dia sembuh tapi....tak sempurna, jadi cacat!....hiba hati mama....klu bejalan kepala dia pusing 360 darjah!...terhoyong hayang, tonggeng tebalik!.....lain2 sihat, mkn selera....sebulan pastu dah gemok, gebus....yun balik cuti cam tak pecaya!....time ni kepala dia tak pusing dah....zikir kiri kanan je.....n baru prasan pendengarannya terjejas......time encik suami start motor or kreta, kucing lain bertempiaran lari, dia wat bodo aje.....tidornya tidor mati, mama jerit panggil  puss makann! yg lain menderu dtg, dgn cecep mama lalukan je mangkuk makanan dpn idong dia, mata tak bukak lagi trus gerak ikut bau makanan tu....sayang tak dpt abadikan cecep time tu,  tak de camera......skrang tak de dah cecep....hilang cam tu aje.....bila jadi cam ni, mama tak nak pikir bnyk2....bole sakit jiwa, cuma mama doa kamu2 suma slamat n bahagia dimana jua......tiap kali bukak fridge , ingat dia, slalu gaduh ngan cecep pasal ni.....tempat dia lepak....adakah!.....geram, slalu mama tutup 5 minit bukak balik still tak mau kuar...geramm...















Monday, 8 October 2012

KISAH BABY....

suatu masa....  2008.... .terhidu bau busuk....semua mencari dimana punca......rupanya dlm stor ......anak kucing mati dah....dengar bunyi....ooo!.....ada sekor lagi rupanya......kes org buang ibu kucing.....beranak kat sini....tapi ibu kucing tak kisahkan anak.......ambik anak kucing tu bawa masuk rumah......panggil dia baby....hati risau....lagi seminggu ketanah suci., dpt panggilan haji ....sapa nak jaga budak ni?.....lega...! yun kata dia balik kmpg sehari sebelum kami berangkat, cuti semester.....dah pesan kat yun macam2 n tak lupa sruh dia snap gambar baby paling tidak sekali seminggu.......bagi mama rugi tak nampak baby membesar.....so ini lah baby.....dari kecil ke dewasa.....











moga baby bahagia mama doakan......walau dimana kamu berada.....